Nu ne mai ajung zilele de odihnă?… Iată o veste bună: anul acesta, începând de la 1 Mai, când este Ziua liberă a Muncii, vom avea 5 weekend-uri pline pe lună (în loc de 4!) – doar în frumoasa lună a lui Florar, desigur! 🙂

Conform calendarului, în anul 2015, luna a 5-a, care debutează în a 5-a zi a săptămânii, va avea 5 vineri, 5 sâmbete şi 5 duminici. Teoretic, vom lucra 4 săptămâni, dar vom avea libere 5 weekenduri într-o singură lună. Practic, în mai, zilele lucrătoare vor fi 20, iar cele nelucrătoare vor atinge numărul 11, incluzând prima vineri, când este întâi şi avem liber de la Guvern.

Trăgând linie, reiese că mai bine de o treime din lună românii vor lipsi oficial de la locul de muncă.

Sărbători şi zile libere în luna mai

Dacă tot vorbim de zile nelucrătoare şi sărbători, să trecem în revistă şi celealte zile libere de care vor beneficia angajaţii până la finele anului.

Sfârşitul lui mai anunţă sărbătoarea Rusaliilor, care aduce cu sine încă două zile de odihnă, duminică, 31, şi luni, 1 iunie. Aşadar, ciclul liberelor începe vineri, întâi mai şi nu se termină odată cu luna florilor, ci continuă cu prima zi din Cireşar, respectiv a doua zi de Rusalii, când este şi Ziua Internaţională a Copilului.

10 Mai, ziua în care a început domnia lui Carol I, în anul 1886, deşi tocmai a fost decretată (din nou) Zi Naţională, nu va fi curând inclusă în Codul Muncii ca zi liberă; deja era prea mult pentru luna mai, iar Guvernul României nu poate susţine financiar atâtea zile nelucrătoare.

Ar trebui, de asemenea, să mai fentăm o zi de lucru pe data de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului, însă, ghinion, aceasta cade într-o zi de duminică!

Alte sărbători cu zile nelucrătoare în 2015

Până la sfârşitul toamnei nu mai sunt sărbători cu zile libere, dar nu-i nicio problemă, căci, în compensaţie, vine Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, urmat de Ziua Naţională de la 1 decembrie (căci acum avem 3 zile naţionale), luni şi marţi, sărbători care le aduc în dar angajaţilor nu numai 2 zile nelucrătoare, ci şi un weekend prelungit sau, mai bine zis, dublat.

În decembrie mai avem consacratele zile libere de Crăciun, din care cea de-a doua pică sâmbătă, deci pică şi din şirul liberelor de la Guvern, rămânând nelucrătoare numai ziua de vineri.

În total, în anul 2015, dintr-un număr de 13 zile declarate nelucrătoare, sunt 8 libere în timpul săptămânii, câte fură şi în 2012, respectiv 2013, însă cu una mai puţin decât în 2014. Din cele 8 zile nelucrătoare din acest an s-au scurs deja 3, primele fiind cele două de după Revelion, joi şi vineri, plus luni, a doua zi de la Învierea Domnului, când a fost şi cel mai recent cutremur din România.

O menţiune importantă este aceea că, pentru a nu fi discriminate celelalte culte religioase din România, Guvernul a acordat şi acestora câte două zile nelucrătoare la fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. De asemenea, pentru angajaţii de orice religie care sunt nevoiţi să lucreze de sărbătorile legale, se acordă zile libere în luna care urmează acestora sau, dacă nu este posibil, aceştia vor primi compensaţii în bani pentru zilele respective.

5 vineri, 5 sâmbete şi 5 duminici

Revenind la aspectul calendaristic prin care o lună, deşi are patru săptămâni, poate avea 5 weekenduri pline, incluzând şi zilele de vineri, această trăsătură apare numai când luna are 31 de zile şi doar dacă prima zi din lună cade vineri. Luna respectivă se sfârşeşte într-o zi de duminică, iar acest fenomen se întâmplă destul de rar, o dată, maximum de două ori pe an sau chiar deloc în decurs de 12 luni.

Anul trecut, o astfel de lună, cu câte 5 zile de vineri, sâmbătă, respectiv duminică, a fost august, iar la anul vor fi două, ianuarie şi iulie. În 2017, luna decembrie va avea aceeaşi caracteristică descrisă mai sus, însemnând ca anul se va încheia într-o duminică, urmând ca 2018 să înceapă cu prima zi a săptămânii.

În continuare, vom avea, în 2019, o lună martie cu 5 weekend-uri pline incluzând zilele de vineri, aşa cum am explicat mai sus, iar anul 2020 va reveni cu luna florilor în aceeaşi notă “misterioasă” a celor cinci de 5

Weekend-uri de mai însorite!

• Sursă imagine: valentinsimon0, Pixabay

• Articol publicat în Blasting News România